Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tengeri teknősöket vonzza a halászok által használt fenékhorgos hálókra akasztott csali, és a nagy testű hüllők sokszor fennakadnak rajtuk. „A halászok hálója jelenti most a tengeri teknősök számára a legnagyobb veszélyt” – vélekedett Bryan Wallace tengerbiológus, a tanulmány egyik szerzője.

A jelentés halászhálók, fenékhálók, horgok által okozott és végül halállal végződő tengeri teknős sérüléssel kapcsolatos adatokat gyűjtött össze a világ minden tájáról. Korábban is voltak hasonló témájú jelentések, amelyek szerint a halászat során elpusztult tengeri teknősök száma 85 ezerre tehető. Viszont ezekben a hivatalos jelentésekben szereplő adatok a nagyüzemi halászhajók csupán 1%-ára vonatkoztatva jelenítettek meg ilyen adatokat, illetve nem tartalmaztak információt a kisüzemi (és hobbi-) halászat során bekövetkezett teknőshalálokról, ezért a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az elmúlt 20 évben nem tízezer, hanem több milliónyi tengeri teknős eshetett a halászat véletlen áldozatául.

A hét tengeri teknős faj közül hat rajta van a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) veszélyeztetett fajokat tartalmazó listáján.


A kisüzemi halászat a legnagyobb veszély?
A világ halászainak 90%-a helyi szinten működtet kisüzemi halászatot, de a kutatóknak nincsenek pontos adataik arról, hogy hány tengeri teknős esik áldozatul ennek az iparágnak. Az új tanulmány ezt kívánta kideríteni úgy, hogy összevetette a kisüzemi halászatnak áldozatul esett tengeri teknősök jelentésekben szereplő számát az ipari flottákról származó hivatalos adatokkal. Ez utóbbi szerint 1990 és 2008 között 85 ezer teknős halálát okozta halászati baleset.

 

 Hálóba akadt teknősök tömege egy kis halászhajó nyomában

Hálóba akadt teknősök tömege egy kis halászhajó nyomában


„Meggyőződésünk szerint ez a 85 ezres szám drasztikusan alábecsült adat” – jelentette ki Wallace, aki szerint a valóságban több millió tengeri teknős lett halászhálók áldozata. Gavin Gibbon, az amerikai tengeri élelmiszeripari kereskedelmi csoport, a Nemzeti Halálszati Intézmény szóvivője szerint azonban a több milliós szám túlzás, elrugaszkodott számítás eredménye.

 

 Még mindig erősen szorítja állkapcsában a halat az élelem keresés közben a hálóba gabalyodott tengeri teknős

Még mindig erősen szorítja állkapcsában a halat az élelem keresés közben a hálóba gabalyodott tengeri teknős


A kisüzemi halászok által használt eresztőhálók különösen veszélyesek, mert nagy lyukúak, és szinte láthatatlan függönyként terülnek el a víz alatt. A teknősök, akárcsak a halak, ha nem észlelik, nem látják tisztán a hálót, könnyen bele tudnak akadni. A tengeri teknősökön nincs hátramenet, ezért amikor beleütköznek valamibe és megpróbálnak előle kitérni, számukra ez azt jelenti, hogy még erősebben lapátolnak, ami miatt még gyorsabban haladnak az akadály felé.

 

 Uszonyával horogra akadt kérges teknős próbál kiszabadulni a fenékzsinórok közül

Uszonyával horogra akadt kérges teknős próbál kiszabadulni a fenékzsinórok közül


Az eresztőhálókon kívül a fenékhorgos halászhálók is hozzájárulhatnak a tengeri teknőshalálok számának növekedéséhez. A fenékhálók egyfajta úszó zsinegek, melyeket mérföldekről meg tudnak feszíteni a többezer horoggal, és ezek a horgok könnyen okozhatnak balesetet.


Szabadítsátok ki a teknősöket!
A teknősök védelme érdekében olyan halászati eszközöket, csapdákat is kifejlesztettek már, amelyeknek ajtaja elég nagy ahhoz, hogy a teknősök és más nagyobb tengeri emlősök ki tudjanak rajta jutni. Ezen kívül azt javasolják a halászoknak, hogy a lazacok, tőkehalak és szardíniák fogásához használt olyan eresztő- és fenékhálókat használjanak, amelyek kampó- és horogmentesek.

Horoggal és damillal pontosabban lehet halászni, mint fenékhálóval, ezért az erre való áttérés lehetővé teszi a halászok számára, hogy kihasználják a piac keresletét olyan minőségi halak iránt, mint a tonhal és a kardhal, ugyanis ezeket pont így fogják.

 

 A halászok hálójába fulladt tengeri teknősöket legtöbbször kivágják a hálóból. Az állatok ezt követően gyakran partra sodródnak.

A halászok hálójába fulladt tengeri teknősöket legtöbbször kivágják a hálóból. Az állatok ezt követően gyakran partra sodródnak.

 

Mit tehetünk még?
Fenékhorgos halászat során két különböző típusú horgot használnak, a J alakú horgot és a kör alakút. Mivel a J horgot könnyebb lenyelni, ez a típus komolyabb sérüléseket okoz a tengeri teknősöknél, ezért több halász kör alakú horogra váltott.

 

 Fenékhorgos halászat során alkalmazott J (bal oldalon) és kör alakú (jobb oldalon) horgok

Fenékhorgos halászat során alkalmazott J (bal oldalon) és kör alakú (jobb oldalon) horgok


A Hawai-on regisztrált fenékhorgos hálók mindegyikénél elvárás például a kör alakú horog használata. A hawaii halászoknak kvótája is van a véletlenszerűen elejtett tengeri tenkősök számára vonatkozóan. A kormányzati szabályozás ellenére Hawai stabil, termékeny halászterület maradt. Ez azt mutatja, hogy a megfelelő lépések megtétele hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb teknős élete forogjon veszélyben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.